We kennen allemaal de Milka koe. Al in 1973 (!) was hij voor het eerst op de buis te bewonderen.  Maar de koe die ik bedoel is niet paars maar lila. De Paarse Koe is een uitvinding van Seth Godin. Het is de titel van zijn nieuwe boek. Deze zeer productieve Amerikaanse marketing goeroe slaagt er iedere keer weer in om rondom een eenvoudig concept een interessant boek te schrijven. Hij voelt daarbij haarscherp de nieuwe trends aan. Het prettige voor Seth is dat de nieuwe trends zijn eigen business model nog niet ondermijnen. Zijn boeken verkopen als een gek en als spreker verdient hij vast ook lekker. Een treffender titel voor zijn nieuwe boek was misschien dan ook wel geweest ‘cash cow’.

Zijn nieuwste ingeving is dat er in ieder bedrijfsplan iets moet zitten wat opmerkelijk is. Is dat er niet dan heeft het geen zin, want dan valt er in deze tijd niet meer tegenop te marketen. Een interessante gedachte. Voldoende voor mij om het boek te willen kopen.

Mijn probleem is dat ik eigenlijk alleen op vakantie, in mijn geval op de boot , toekom aan het lezen van zoiets omvangrijks als een boek.  Nu heeft een boek vele kwaliteiten; het gebruikt geen stroom, gaat lang mee, is goed recyclebaar en het kan tegen een stootje. Het enige probleem van het boek is eigenlijk dat zelfs een successchrijver als Seth Godin maar 15% van de opbrengst krijgt. De rest gaat op aan distributiekosten, overhead dus.

Entree het elektronische boek, mijn goede vriend Vincent Everts is hier al 10 jaar wild van en voorspelt keer op keer een vergelijkbaar scenario als voor de muziek industrie.  Ik ben het met hem eens maar geloof wel in elektronische boeken maar niet in ebookreaders.

Net zoals de Ipod een Iphone werd, wordt de ereader een applicatie op de mobiel. Op mijn Iphone gebruik ik al een jaar de Ereader applicatie. 25.000 boektitels voor de helft van de prijs van het papieren boek. Ideaal lezen op de iPhone/iPod, vooral ‘s avonds en in bed. Blijkbaar vonden meer mensen dat, in maart werd het bedrijf achter de catalogus en de applicatie overgenomen door Barnes  & Noble. In de nieuwe versie van Iphone 3.0 maakte Apple het bovendien mogelijk om in-line aankopen te doen. Dus voortaan boeken kopen bij Ereader zoals je songs kopen in bij Itunes. Briljant. Totdat Barnes&Nobles besloten dat Ereader geen eboeken meer mag verkopen aan inwoners van buiten de VS.

En nu is het dus niet meer mogelijk om de Purple Cow te kopen. Evenmin als de andere boeken die op mijn lijstje had staan. Dikke kans dat ik nu op vakantie weer torenhoge data roaming kosten ga maken en niet toekom aan een verdiepingsslag, da’s toch het nuttige van vakantie. Of toch maar weer papier. Bij Amazon is het boek gewoon te koop, maar dan heb ik hem niet meer op tijd voor en is die inclusief verzendkosten 3x zo duur. Als Europeanen worden wij hier gewoon enorm gediscrimineerd. En was de MP3 niet een Europese uitvinding? Tijd om de les van Seth in de praktijk te gaan brengen…

Deze column is ook gepubliceerd op Pluspost

Update: 7 september 2010

Nu ruim een jaar en de introductie van de fantastische iPad later, is het probleem nog steeds hetzelfde. De ibookstore van Apple staat je met je Nederlandse account niet toe om Engelstalige boeken aan te schaffen. Laat staan recente Nederlandse boeken.

Maar toch ben ik niet ontevreden, ik heb voor €70 een DVD gekocht met ruim 700 MB aan copyrighted Nederlands leesvoer (epubs). Daar kan ik voorlopig wel even mee vooruit. Stuur me gerust een email als je graag meeleest…