Als ondernemer heb je het grote voordeel dat je je eigen functieprofiel schrijft. De kans dat een ondernemer iets doet waar ook daadwerkelijk het talent voor aanwezig is, is daarom een stuk groter dan voor een werknemer.

Dat betekent niet automatisch dat ondernemers ook altijd succesvoller zijn. Ook talentvolle ondernemers falen. Maar wel dat ze vaak meer passie in hun werk leggen. Er zijn maar weinig ondernemers die zich primair door geld laten leiden.

 

Jan Baan: “Ondernemen is ego”

In het jaarlijkse Diner College van PRiMAN – als altijd op een passende lokatie op hoog niveau – keek Jan Baan terug op 35 jaar ondernemerschap vanuit het perspectief van Dienend Leiderschap.

jan Baan tijdens diner college dienend leiderschap20 jaar geleden vloog hij als oprichter en ceo van Baan Company met zijn PH-ERP de hele wereld over en stond hij op gelijke voet met Hasso (SAP), Bill (Microsoft), Larry (Oracle),  Scott (SUN) en alle andere grote namen uit de IT.

De beurskoers van Baan Company en de reputatie van Jan gingen sky high en net zo hard weer naar beneden.

Als mens en ondernemer is Jan voor mij altijd op dezelfde hoogte gebleven. Zijn drive en ondernemerschap zijn nog steeds ongeëvenaard.

Over een maand (op 9 maart) viert hij zijn 70e verjaardag. Hij is nog volop actief met zijn derde startup maar hij vindt het net zo belangrijk om zijn leerervaringen over te dragen op de volgende generatie ondernemers en leiders.

Dienend Leiderschap

Het is een stijl die hem bij uitstek karakteriseert en ook zijn succes als ondernemer verklaart.

Jan gaf zijn diner college voor een select gezelschap van 16 leiders in hun eigen bedrijven en organisaties.

Een greep uit de uitspraken die hij deed:

“Geld maken is mooi, geld hebben is een probleem.”

“Een goede entrepreneur is altijd een slechte manager.”

“Als je zelf kent kun je makkelijk mensen inhuren. 2x meer kwaliteit voor de helft van het geld. Dus 4x beter”

“Mijn grootste fout is dat ik geweldige adviseur heb benoemd tot mijn opvolger. Als team waren we geweldig maar de man kon zelfstandig geen beslissingen nemen.”

“De beste meetings waren in de plane, niemand kon een kant uit.”

“Shareholders driven zijn is het meest armzalige wat je kunt voorstellen. Ik dacht dat het investeerders waren, maar het bleken ratten die gambleden met jouw bedrijf.”

“We vergaderen omdat we elkaar niet vertrouwen. Vertrouwen in elkaar is de basis voor elk succes.”

“Het is beter om te vragen voor vergeving dan om toestemming.”

Het diner college is integraal en met annotaties vastgelegd op video. 35 jaar ondernemerschap ingepakt in een uur en 1 minuut.

 

httpv://www.youtube.com/watch?v=gr5slAHVlHE
Jan, bedankt dat je ervaringen met ons hebt delen. Het was voor mij en iedereen die erbij was een geweldige avond vol inspiratie en levenswijsheid.

workshop dienend leiderschap

Talent Partner Sybren van der Schaar organiseert op 23 mei een workshop over Diner Leiderschap.

Jan Prins

De deelnemers: