In het hedendaagse profvoetbal is de functie van Talentscout een heel normale. Dagelijks speuren deze mensen de velden in de wereld af naar talentvolle voetballers voor hun club. Iets dergelijks gebeurt ook bij bedrijven en organisaties, zij speuren de universiteiten en hogescholen af op zoek naar talenten. Toch gaat het vaak fout als deze begeerde talenten uiteindelijk worden binnen gehengeld.
Een voetballer die bij de ene club de sterren van de hemel speelt is niet gegarandeerd een aanwinst voor een andere club. Dat heeft veel te maken met de manier van selecteren en samenstellen van teams. Spelers worden geselecteerd op traptechniek, het sterke of zwakke linkerbeen, de transfersom of de mate waarin andere clubs interesse tonen.
Het selecteren van talenten voor onze bedrijven gaat vaak op dezelfde manier, waarbij eigenlijk alleen meetbare factoren zoals kennis, kunde en schaarste een rol spelen. Maar feitelijk hebben deze criteria nauwelijks een voorspelde waarde voor een succesvolle werving.
Waarom niet?
Dat komt omdat talent niet zozeer bepaald wordt door iemands kennis, kunde en vaardigheden maar wat die persoon met al die verworvenheden weet te realiseren.
Het echte talent is dus het succesvolle gedrag.
Dat betekent kortweg dat iedereen natuurlijk talent heeft maar niet voor alles en al zeker niet onder elke omstandigheid.
Bij PRiMAN focussen we ons dus op gewenst (=succesvol) gedrag, met andere woorden talent.
Dankzij de TMA filosofie en de deskundigheid van onze consultants zijn we in staat om, met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid, de (potentiële) aanwezigheid van die talenten te voorspellen.
Dat noemen wij Talentmanagement
Het idee achter deze management filosofie is dat performance van een team of organisatie structureel kan toenemen als de medewerkers meer op hun talenten worden ingezet en ontwikkeld. Alleen dan groeien mensen uit tot Top Performers.