Ik ben ingenieur. In 1995 afgestudeerd aan de TU in Eindhoven. Maar altijd meer geïnteresseerd geweest in de toepassing dan in de ontwikkeling van informatie en en communicatietechnologie. Dat verklaart wellicht ook mijn fascinatie voor de TMA methode. Een van de populairste instrumenten daarin is de Talentenanalyse die je mentale DNA in kaart brengt: een technisch hulpmiddel om snel inzicht te krijgen in de diepere psychologische drijfveren van iemand. Reuze handig als je – zoals ik – niet van nature begaafd bent met een bovengemiddeld empathisch vermogen.
Het mentale DNA profiel gebaseerd op de TMA methode van een niet nader te identificeren persoon.
Zo’n mentale DNA kaart zegt iets over je voorkeursgedrag. Dat is niet altijd het gedrag wat je ook laat zien. Je omgeving oefent daar namelijk ook invloed op uit. Jouw zichtbare gedrag is dus afhankelijk van je omgeving én je voorkeursgedrag. Sterker nog het zichtbare gedrag is vaak maar het topje van de ijsberg, dat verklaart ook gelijk waarom het zo belangrijk is om goed inzicht te hebben in de 90% die je niet ziet maar wel heel bepalend is.
De invloed van de omgeving ervaren we als een energielek. En dus hoe meer gestuurd hoe vermoeiender. Hoe meer we ons zelf kunnen zijn, en dus hoe meer we ons voorkeursgedrag kunnen laten zien, hoe energieker we ons voelen.Die invloed vanuit de omgeving ervaren we in relaties en op het werk. Als je het helemaal afpelt komt alles neer op het managen van gedrag. Iets voor elkaar krijgen met anderen komt in de basis altijd neer op het managen van gedrag. Hoewel opgeleid als techneut ben ik mij het belang van het managen en beïnvloeden van het gedrag van anderen steeds meer gaan realiseren. En wat vind ik het mooi dat de informatietechniek mij daar dan weer in helpt.Maar ook een goed boek op zijn tijd is dan interessant.  Ik las het boek “50 veranderprincipes, new school interventies die wel werken” van Theo Janssen en ik schreef er een recensie over. Als dank mag ik er 2 weggeven. Mail mij waarom je het boek wilt lezen.

ir. Jan Prins (oprichter PRiMAN)

Bovenstaande column verscheen eerder in de 30ste kwartaal nieuwsbrief van juni 2019 van PRiMAN. Daarin ook de volgende onderwerpen:

  • Nog één gratis workshop over het Nieuwe Beoordelen met TMA.
  • Nieuws over de mensen en klanten van PRiMAN.
  • Ondersteuning van de Rotterdamse Douwers.
  • Test je sollicitant snel en doeltreffend.

Lees deze hele nieuwsbrief online. En abonneer je eenvoudig via het formulier rechts.