Talent management bij Centramed

HR Manager Auke van der Wal

De organisatie Centramed – verzekeraar in medische aansprakelijkheid –  heeft in 2018 een mooie groei doorgemaakt. De 11 nieuwe medewerkers die zijn aangenomen, zijn allemaal door een Talentenanalyse en een Capaciteitentest gehaald. Deze analyses kunnen eenvoudig online in de thuis omgeving gemaakt worden. En daarna, tijdens een persoonlijk 1-op-1 gesprek, worden de drijfveer scores onderzocht en geverifieerd door een ervaren TMA consultant. 

Auke van der Wal – Manager HR bij Centramed – vindt de inzet van de TMA instrumenten een mooie toegevoegde waarde hebben. Niet alleen komen ze op deze manier achter de talenten en kwaliteiten en van de mensen die ze binnenhalen, ze krijgen ook meer inzicht op welke punten ze kunnen inzetten als het gaat om de ontwikkeling van hun medewerkers. Auke ziet het traject met de sollicitant dan ook meer als een ontwikkel assessment, dan als een selectie assessment. Daarnaast merkt hij ook dat de medewerkers zelf met de analyse meer inzicht krijgen in hun gedragskenmerken en mogelijke valkuilen op het werk.

Carlijn Geerts – de vaste talent coach van PRiMAN voor Centramed – merkt tijdens de talent gesprekken dat de meeste mensen zich misschien wel bewust zijn van bepaalde gedragingen, maar vaak niet weten waar deze door veroorzaakt worden. Doordat de kandidaat meer inzicht krijgt in zijn drijfveren, begrijpt deze ook beter waar hij of zij energie van krijgt en wat juist energie gaat kosten. Door dit inzicht kan zowel werkgever als medewerker slimmer gebruik maken van de aanwezige talenten en die competenties versterken die makkelijk ontwikkelbaar zijn. Een win-win situatie voor beide partijen.

 

“Kandidaten beginnen vaak helemaal te stralen als ze mogen praten over hun drijfveren.”

 

Vaak start een organisatie met de inzet van de TMA methode tbv selectie toepassingen, vertelt Carlijn. Wat we daarna vaak zien, net als bij Centramed, is dat ze de drijfveren analyse ook gaan gebruiken als ontwikkel instrument. Met behulp van onze 360-graden feedback competentieanalyse kunnen we iemands voorkeursgedrag afzetten tegen het daadwerkelijk getoond gedrag op de werkvloer. Hierdoor zie je in één duidelijk overzicht waar iemands talenten liggen en welke talenten nog onderontwikkeld zijn, en waar je als organisatie dus op in kunt zetten. Door de aanwezige talenten te benutten en te versterken creëer je betrokken medewerkers, die geboeid blijven en zich verbonden voelen met de organisatie.

Jan Prins interviewde Auke van der Wal

Het is geweldig om te zien hoe kandidaten tijdens een 1-op-1 gesprek meer inzicht krijgen in de talenten die ze in huis hebben. Ze gaan stralen als ze praten over hun passies en drijfveren! Ik geloof er sterk in dat we allemaal onze eigen unieke waarde hebben en als werkgevers daar op de juiste manier gebruik van maken, dat er een natuurlijke positieve flow zal ontstaan.

Carlijn Geerts

talent coach, PRiMAN

Wij gebruiken de Talentenanalyse, tijdens de sollicitatie procedure, om een nog beter beeld van die persoon te krijgen. Wat voor persoonlijkheid haal je binnen, past deze bij onze kernwaarden en bij onze organisatie cultuur? Daarnaast vinden we het belangrijk om te weten waar de talenten en de ontwikkelingsmogelijkheden zitten van onze medewerkers, zodat we deze zo optimaal mogelijk kunnen begeleiden en laten groeien. 

We merken ook dat sollicitanten beter weten wat ze kunnen verwachten en een weloverwogen keuze maken om bij Centramed te komen werken.

Auke van der Wal

HR Manager, Centramed