Ik vind hem briljant. Vol humor en zelfspot, maar met een serieuze boodschap. Oneindig veel beter dan onze nieuwjaarsboodschap.

Het bewerkstelligen van cultuurveranderingen is de allerlastigste taak van een ceo. Cultuurverandering gaat verder dat het doorvoeren van een reorganisatie. Met het aantreden van Gerrit Zalm is de bank is op zoek gegaan naar nieuwe kernwaarden  en uitgangspunten (business principes). Dat proces is inmiddels goeddeels afgerond. Dat wil zeggen op papier. De praktijk is een stuk taaier.

Binnen de bank is het verschil tussen de Fortis en ABN en zelfs nog de AMRO bloedgroepen nog dagelijks zichtbaar. Voor de komende jaren gaat het erom enerzijds de strategie tussen de oren van de mensen te krijgen en anderzijds de personeelsreductie door te voeren die ervoor moet zorgen dat de bank inderdaad een stuk efficiënter en klantgerichter gaat opereren. Daar is nog veel te winnen: nu al bedient de bank op de mobiele website meer klanten per dag dan in alle kantoren tezamen per jaar. Het is niet alleen de regelgeving en de publieke rol,  maar ook de technische ontwikkelingen van grote invloed zijn op de dagelijkse werkzaamheden van de bankiers.

De keuze van Gerrit Zalm om als inspiratie de prostitutiesector te kiezen en dan ook te doen alsof hij het allemaal ook maar gekopieerd heeft, kenmerkt in mijn ogen de ware leider. Die is bescheiden, zelfkritisch en bereid eerst te luisteren voordat hij een oordeel velt en een besluit neemt. Hij wordt niet gemotiveerd door persoonlijk gewin, maar is als het nodig is zelfs bereid de rol van nar op zich te nemen om de boodschap tussen de oren te krijgen.

De boodschap komt met de nodige humor een zelfspot – waarbij hij ook zijn collega’s in de RvB niet spaart – keihard binnen.  Tegelijkertijd geeft hij zelf met zijn verkleedact een prachtig voorbeeld van een praktische invulling van de kernwaarden en business principles. Ondernemers maken het land. Bankiers zijn geen ondernemers. Gewoon luisteren naar de klant! Ook laat hij zien dat een nederiger instelling iedere ABNAMRO-er past. Zalm verdient een lintje, maar daar heeft hij al een kast vol van. Een televizierring misschien? Met zo’n leider kan het niet anders dan dat de aanstaande beursgang een groot succes wordt. Van zo’n bank wil ik wel een aandeel en wie weet zelfs mijn rekeningen wel onder brengen…

httpv://www.youtube.com/watch?v=w2dvJGc8uL8