Interview met TMA expert Walter Markus 

De passievolle Walter Markus is een talent development consultant en coach en expert op het gebied van mobiliteit en talentontwikkeling. Alles onder het motto; ´Mensen in hun kracht, de organisatie op z’n sterkst´. In een interview met hem, vertelt hij zijn verhaal en deelt hij zijn inzichten.

Wat voor werkzaamheden doe je?

Ik houd mij bezig met mobiliteit en ontwikkeling. Daaronder versta ik alles wat nodig is om mensen gedurende het werkzame leven arbeidsfit te maken of te houden. Dat betekent dat ik mensen help van baan naar baan, of mensen help ontwikkelen en in hun kracht te zetten of te houden. Ik doe dit op individuele basis en op organisatieniveau. Samen met de organisatie kijk ik welke instrumenten we inzetten, in combinatie met een optimale begeleiding van de werknemers. Op het individuele niveau zoom ik in op de sterke kanten en de talenten. 

Wat is jouw passie in dit vakgebied?

Ik krijg energie van mensen helpen door inzicht te geven in wat hen drijft en kracht geeft. Hierdoor kan je echt verandering in iemands leven brengen, door op een andere manier zijn/haar talent te laten inzetten. Ik kijk graag samen met een organisatie hoe zij er in slagen de werknemers arbeidsfit te houden en zich te blijven ontwikkelen. Als de werknemer goed in een organisatie past, en hij staat ook als mens in zijn kracht, dan is de organisatie op zijn sterkst. Als het mij lukt hieraan bij te dragen, dan ben ik aan het eind van zo’n dag echt blij en energievol.

“Inzichten in wat men drijft en kracht geeft.”

Wat is een specifiek voorbeeld die je hierbij kan noemen?

Een van de specifieke voorbeelden van mobiliteit is begeleiding in re-integratie tweede spoor. Als mensen door omstandigheden als ziekte niet meer hun oorspronkelijke werk kunnen doen, dan moeten ze op zoek naar ander passend werk buiten de organisatie. Interessant hieraan is dat deze mensen soms helemaal opnieuw moeten beginnen, terug moeten naar de basis van wie ze zijn, wat ze kunnen én wat ze willen. Daarbij starten met inzicht geven in wat ze drijft en welke talenten ze kunnen inzetten is een sterke basis voor succesvolle verandering.

Op wat voor manier kunnen mensen in hun kracht worden gezet? 

Het wordt nog wel eens als vaag beschouwd, als mensen onderzoek willen doen naar eigen krachten en drijfveren. In de praktijk is dit niet wazig, want door een talentanalyse is dit heel makkelijk en duidelijk in beeld te brengen. Hierdoor zien mensen ook waar ze energie verliezen en dus waar hun valkuilen liggen. De informatie die deze analyse oplevert is op een makkelijke manier praktisch te maken. Zo kom je in een paar stappen van inzicht naar praktische toepassing.

Wat is de samenhang tussen mobiliteit en talentontwikkeling? 

Mobiliteit gaat meestal samen met training en ontwikkeling. Het is vanzelfsprekend dat je in je loopbaan nieuwe kennis op doet door middel van een training of opleiding. Die kennis wil je dan ook in de praktijk brengen. Onder mobiliteit verstaan we fit blijven voor je job of carrière stappen willen maken. Het maken van die stappen kan je helpen je nieuwe kennis optimaal te benutten. Zo versterkt ontwikkeling de mobiliteit en vice versa. Succes in mobiliteit is niet alleen afhankelijk van het inzetten van je kennis, maar ook je talent tot ontplooiing laten komen en zichtbaar maken. Kennis en talenten zijn als twee kanten van dezelfde medaille, een soort van Yin en Yang die elkaar vooral aanvullen en die je in samenhang bekijkt.

Een soort van Yin en Yang die elkaar vooral aanvullen en in samenhang bekijkt.

Waarom is talentmanagement belangrijk?

Inzicht hebben in wat je drijft is de basis voor echte verandering. Mijn ervaring is dat je dit optimaal kan bereiken, wanneer je start met het goed onderzoeken van je voorkeuren en talenten. Het gaat dan niet alleen om het maken van een test, maar om een volledige analyse met een goede aanpak. Dit houdt in, dat na de analyse een terugkoppelgesprek volgt waarbij de nieuwe inzichten ook gebruikt worden om tot praktische stappen te komen. Het individu kan dan aan de slag, alleen de organisatie moet dat wel steunen. Als de omgeving bereid is te helpen, dan kan de persoon ook daadwerkelijk stappen maken.

Wat is jouw boodschap?

Het is belangrijk een goede balans tussen individu en organisatie te vinden. Mijn credo is, dat een organisatie het meest succesvol is als de mensen in die organisatie in hun kracht staan. Daarom help ik managers, HR en anderen binnen organisaties om te komen tot een optimale mix van ontwikkeling en mobiliteit.  En voor het individu begint het bij inzicht in drijfveren en talenten. Talentmanagement dus als belangrijke basis van duurzaam succes.

Wil jij nog meer te weten komen wat Walter te vertellen heeft, schroom niet en bekijk de video van het gesprek hieronder. Met als speciale toevoeging een persoonlijke boodschap van Walter aan jou. Ben je aan de hand van dit artikel nieuwsgierig naar talentmanagement en onderwerpen als ontwikkeling en mobiliteit. Neem dan contact op met Jan Prins (06-50637235) of Walter Markus (walter@priman.nl)

Download hier de Statement of Qualification van Walter Markus