Tropenarts & charitatief ondernemer

Talent Creatief

Lage score op de TMA drijfveer Orde & Structuur

In 1995 vertrekt Hugo Tempelman, net afgestudeerd als tropenarts en getrouwd per Jeep op huwelijksreis naar de armste sloppenwijken van Zuid-Afrika. Om er nooit meer weg te gaan. 

28 jaar later kijkt Jan Prins met hem terug op wat hij in de periode allemaal heeft bereikt. Op alle avonturen en de mooie en lelijke verhalen die hij heeft meegemaakt. Hij komt er al snel achter dat voorkomen beter werkt dan genezen en breidt zijn activiteiten uit met allerhande preventie programma’s; variërend van voedselzekerheid tot veiligheid en van onderwijs tot zelfontplooiing. Zijn Ndlovu care group is inmiddels de grootste werkgever in het gebied geworden, maar heeft – nog veel belangrijker – honderdduizenden ziekenhuis opnames en doden voorkomen. Zijn preventieprogramma’s zijn ongekend succesvol. Een kinderkoor schopte het tot de finale van America’s Got Talent en reist nu als als sterattractie de wereld rond.

Ook op medisch gebied heeft Hugo veel bereikt. Hij ontwikkelde een vernieuwende aanpak tegen AIDS – een heel groot probleem in Zuid-Afrika – die na veel tegenwerking door de regering uiteindelijk werd geaccepteerd en er nu voor heeft gezorgd dat AIDS beheersbaar is geworden. Hij ontdekte er ook de Omicron variant van COVID-19 en was de eerste die suggereerde dat de snelle verspreiding van deze variant ons misschien wel een uitweg uit de COVID crisis kon bieden. Een enkele medicus zag dit ook maar het OMT geloofde er niets van en zette Nederland 3 maanden in lockdown. 

 

Hugo wordt gedreven door een sterke innovatieve kracht en kan goed met hectiek omgaan (talent CREATIEF).

Even terug in Nederland had Jan Prins een zeer inspirerend talentgesprek met Hugo met als concrete aanleiding zijn lage score op de TMA Drijfveer Orde & Structuur.  Het talent wat daar bij hoort is CREATIEF. En dat hij dat talent volop heeft ingezet wordt duidelijk in het talentgesprek. Creatief in zijn oplossingsgerichtheid en als leider. Maar ook het talent om plannen en ideeën makkelijk aan te passen aan de realiteit van de ongeorganiseerde chaos in de townships.

Dit is het TMA talentsignaal van CREATIEF:

“Gedreven worden door de grote lijnen en flexibiliteit. Heeft sterke creatieve en innovatieve kracht. Neiging tot slordigheid, minder oog voor detail. Kan beter met hectische, chaotische en rommelige omgeving omgaan. Hecht weinig waarde aan een planmatige en gestructureerde aanpak; “goes with the flow”. Flexibel in werkwijze. Kans op overzicht verliezen door matige planning, hierdoor eerder inefficiënt.”

Hoe heeft Hugo zijn talent om gewoon te beginnen in plaats van eerst een plan te plan te maken hem geholpen in zijn werk als arts en charitatief ondernemer?  Hij praat er makkelijk en inspirerend over in een nieuw talentgesprek van Jan Prins. Bekijk op het youtube (abonneer op je op het kanaal Talentgesprekken) of beluister het in je favoriete podcast app (zoek en abonneer je op de podcast serie Talentgesprekken).  

Voor een overzicht van alle talentgesprekken van Jan met inspirerende gasten, waarin steeds een ander TMA talent centraal staat, kun je ook terecht op www.talentgesprekken.com.

talentmanagement podcast

In de serie Talentgesprekken gaat Jan Prins op zoek naar de kerntalenten van inspirerende mensen. In elk talentgesprek staat steeds één kerntalent centraal. Voorafgaand aan het gesprek hebben de gasten een TMA talentanalyse gedaan. Mensen hebben gemiddeld 10-15 talenten, maar niet alle talenten zijn even sterk. Op basis van die uitkomsten komt Jan tot het inzicht wat het kerntalent van zijn gast is. Dit talent staat dan centraal in het talentgesprek. In het talentgesprek wordt duidelijk hoe het kerntalent bepalend is geweest voor de keuzes die zijn gast heeft gemaakt en de overtuigingen die daar aan ten grondslag hebben gelegen.

Wat zijn jouw talenten?

Talentgesprekken is zowel een YouTube kanaal als een podcast (in de apps van Spotify, Apple, GoogleTuneIN en Podbean.

Er is ook een website waarop je ze allemaal kunt terugkijken en luisteren.

In de winkel op de website Talentgesprekken.com kun je ook zelf een talentanalye kopen voor jezelf of voor iemand aan wie je dat gunt.