Matchen, beoordelen en ontwikkelen op gedrag als de basis voor performance.

laura zijlstralogo otys

 

 

 

Laura Zijlstra, Managing Director OTYS Recruiting Technology

 

 

‘In de zoektocht naar performanceverbetering hebben we meerdere beoordelings- en ontwikkelingstools bekeken’. De TMA Methode was volgens Laura Zijlstra, Managing Director bij OTYS, de enige die ontwikkelen en beoordelen in één geïntegreerde oplossing bood. ‘Samen met Delivery Partner PRiMAN hebben we vervolgens de implementatie gedaan. We hebben voor iedere functie een competentieprofiel met gedragsindicatoren opgesteld. Dat was best een klus, maar het is wel de basis. We hebben er ook de medewerkers zelf bij betrokken. Dat was belangrijk, omdat we met het competentieprofiel de norm vastleggen. Elke nieuwe medewerker die hier start wordt getoetst en wordt naast het normprofiel van de functie gelegd’, zegt Laura Zijlstra.

‘Aan de hand van het management dashboard weten we nu precies welke specifieke acties nodig zijn om de medewerker te laten groeien.’

Aan het einde van het jaar wordt bij OTYS als onderdeel van de beoordelingscyclus de360 methodiek ingezet. Laura Zijlstra: ‘Op basis van advies van PRiMAN zijn de medewerkers zelf verantwoordelijk voor hun ontwikkelplan. Doordat zij nadenken over wie zij willen uitnodigen gaat het beoordelingsgesprek meer leven en wordt de betrokkenheid groter. Je kunt nu snel concreet kijken naar wat je kunt verbeteren om je performance te vergroten. Aan de hand van het management dashboard, dat PRiMAN voor ons heeft ontworpen, weten we nu precies welke specifieke acties nodig zijn om de medewerker te laten groeien’.

‘Wij zijn een vooruitstrevend bedrijf, zeker op het gebied van HR-oplossingen, maar ik vind het niet meer dan logisch dat organisaties de talenten van medewerkers optimaal proberen te benutten. Wij laten daarom iedereen elk jaar zelf een persoonlijk ontwikkelplan opstellen. Ik kan mij niet meer voorstellen hoe wij zonder zouden moeten. Ik vind dat dit een vast onderdeel van je loopbaan hoort te zijn’, aldus Laura Zijlstra.

Bij het implementeren van TMA methode in de functionering- en beoordelingscyclus is OTYS niet over één nacht ijs gegaan. ‘Een memorabel moment was dat we twee medewerkers naar aanleiding van de testresultaten een andere, beter passende functie hebben gegeven’, zegt Laura Zijlstra. ‘Zo had een medewerker een functie, waar de nadruk lag op plannen en organiseren. Dit bleek geen talent van deze medewerker te zijn, waardoor de performance achterbleef. Met hem heeft PRiMAN toen een talentanalyse gedaan en aan de hand daarvan kon we precies de vinger op de zere plek leggen. Op advies van PRiMAN hebben wij toen een geheel nieuwe functie gecreëerd, die beter aansloot bij zijn talenten’, aldus Laura Zijlstra.

‘Wij laten daarom iedereen elk jaar zelf een persoonlijk ontwikkelplan opstellen. Ik kan mij niet meer voorstellen hoe wij zonder zouden moeten.’

‘De TMA Methode heeft ons geleerd dat het opstellen van een goed competentieprofiel essentieel is. Niet alleen om daadwerkelijk te kunnen sturen op performance, maar ook in het proces wat feitelijk onze core business is, namelijk het matchen van kandidaten en vacatures’, zegt Laura Zijlstra. In samenwerking met PRiMAN heeft OTYS de TMA methode geïntegreerd in de OTYS-software die wordt gebruikt om het hele recruitmentproces te optimaliseren. Laura Zijlstra: ‘op basis van de 53 competenties van de TMA methode hebben gebruikers van de OTYS software nu de mogelijkheid om voor iedere vacature een competentie profiel aan te maken. Wij denken dat matchen op soft skills is een belangrijke trend en door hier in voorop te lopen bevestigen wij onze naam als innovatieve marktleider’.