‘Nieuw managementinstrument die managers helpt meer waardering te krijgen van hun medewerkers.’

 

Rotterdam – 8 augustus 2014    Uit recent onderzoek blijkt dat maar liefst 63% van de werknemers ontevreden is over de baas. De baas blijkt ook de belangrijkste reden om ontslag te nemen. „People don’t quit jobs, people quit bosses” zeggen de Amerikanen treffend (68 miljoen hits op Google!). 

De cijfers zijn spectaculair maar zijn op de keper beschouwt niet verrassend. Immers een managementstijl die voor de ene werknemer prima werkt, maakt de ander juist ongelukkig:

  • 41% van de werknemers wil meer begeleiding, maar 22% wil juist minder bemoeienis van de baas;
  • 18% heeft een sterke voorkeur voor een zakelijk aansturing, maar 11% verwacht juist emotionele betrokkenheid;
  • 20% heeft liever een mannelijke baas, 9% een vrouw.

Kortom: zoveel mensen zoveel wensen. De ideale baas is degene die in staat is al zijn/haar ondergeschikten te bieden wat ze nodig hebben. De ene wat meer begeleiding, de andere wat minder. Bij de ene wel vragen hoe het thuis gaat, bij de andere niet. De ene proactief helpen, de andere reactief. En de derde vooral met rust laten.

Jan Prins, directeur en oprichter van PRiMAN denkt dat hij wel een oplossing heeft voor de manager die horendol wordt van al die individuele ego’s. „Met name kenniswerkers vereisen een sterk individuele aanpak. De sociale, beïnvloedende, organisatorische en leidinggevende talenten zijn bij iedereen anders, die kun je niet zo makkelijk op een hoop gooien. Ons advies is daarom om die altijd eerst in kaart te brengen op een waardevrije manier met een laagdrempelig en objectief instrument.”

Het voordeel van deze aanpak is dat als de manager eenmaal weet wat de individuele talenten van zijn medewerkers zijn, het dan veel makkelijker wordt om erop te gaan sturen.

Prins: „Wij hebben de Talent Performance Indicator (TPI) ontwikkeld die aangeeft in hoeverre het verwachtingspatroon wat je als manager hebt, in lijn is met de talenten van de medewerkers. De TPI wordt uitgedrukt in een percentage en is daardoor eenvoudig in te zetten als KPI (Key Performance Indicator). Een manager die voor zijn hele team een TPI heeft van 80% of hoger zal goed scoren op teamprestaties, medewerkerstevredenheid, klanttevredenheid en uiteindelijk dus ook op omzet en rendement.

De achtergrond en toepassing van de TPI is uitgebreid beschreven in een ebook „TPI, een nieuwe KPI” dat gratis kan worden gedownload of besteld: http://priman.nl/TPI.
Om te bepalen of het mogelijk interessant is om de TPI te gaan gebruiken binnen een bedrijf of afdeling is er een quickscan Talent Performance beschikbaar: http://priman.nl/quickscan.

******