Interview met TMA expert Carlijn Geerts  

Carlijn Geerts is trainer en coach op het gebied van talentontwikkeling. Ze houdt zich bezig met persoonlijk leiderschap en het bevorderen van de teamkracht. Dit doet ze onder het motto; “Als je door een Talentbril naar jezelf en de ander kijkt, zie je groei-mogelijkheden”. In een interview met haar, vertelt ze onder meer over effectief samenwerken.

Wie ben je en wat voor soort werkzaamheden doe je?

Mijn naam is Carlijn Geerts en ik werk consultant, trainer en coach, op het gebied van persoonlijk leiderschap en effectiviteit. Op indvidueel- en op teamniveau. Voor een deel zet ik daarbij de TMA methode in, een analyse die een mooi inzicht geeft in het deel dat als het ware onder de ijsberg zit. We zien elkaars gedrag en we horen elkaars woorden, maar onze drijfveren en waarden zijn niet goed zichtbaar voor een ander en we zijn er zelf ook niet altijd bewust van. Inzicht in wat ons motiveert en wat energie geeft, versterkt ons persoonlijk leiderschap en creërt een effectievere samenwerking.

Wat is jouw passie in dit vakgebied?

Mijn passie is om anderen zoveel mogelijk in hun kracht en talent te laten werken. Dit zorgt voor een positieve energie en een ontspannen en prettige samenwerking. Inzicht in je talent en kwaliteiten krijg je door je drijfveren te onderzoeken. Wanneer je bewuster bent van jouw drijfveren en je behoeftes, dan weet je waar je energie van krijgt en wat je veel energie kost. Ik vind het mooi om te zien hoe steeds meer organisaties talentgericht gaan werken en daarmee de switch maken van ‘iedereen moet overal goed in zijn’ naar verschillende unieke talenten en het benutten van elkaars talent. Ik krijg er energie van om organisaties hier bij te ondersteunen!

“Inzicht in je talent en kwaliteiten krijg je door je drijfveren te onderzoeken.”

Het is dus belangrijk om inzicht te krijgen in elkaars talent, dit kan bijvoorbeeld door een Talentgerichte Teamsessie.
Waarom zou een manager een teamsessie inzetten?

Een mooi gevolg van een teamsessie, is dat er meer begrip voor elkaar ontstaat. Door elkaars drijfveren te leren (her)kennen, begrijp je het gedrag van je collega beter. Dit inzicht resulteert in een fijnere samenwerking, zonder frustratie en irriaties onderling. Daarnaast kunnen werkzaamheden op een talentgerichte manier verdeeld worden onderling en haal je zo het beste uit elkaar naar boven en verbeteren de resultaten.

Hoe zal je teamsessie aanpakken?

De aanpak van een teamsessie is natuurlijk afhankelijk van het doel. Over het algemeen heeft elke teamsessie dezelfde componenten. Het begint allereerst met zelfinzicht, zicht op de individuele drijfveren, kwaliteiten en valkuilen. Daarna gaat je met het team onderling in gesprek over de individuele- en de teamdrijfveren. Wat zien we in de teamrapportage? Welk efffect heeft dit op de samenwerking? Welke inzichten ontstaan er? Je gaat op een interactieve en onderzoekende manier aan het werk, waarbij je door middel van werkvormen het team zelf de inzichten laat krijgen en motiveert oplossingen aan te dragen voor een bepaald vraagstuk.
Een voorbeeld van een werkvorm is een systeemopstelling. Het team staat in een ruimte, waar je met een opstelling uitbeeldt wat het verschil in drijfveren/behoeftes kan zijn en wat voor effect dit kan hebben op je gedrag. De teamleden onderbouwen hun behoefte en daardoor ontstaat bij collega´s inzichten over ieders waarden en bijhorende kracht. Een andere werkvorm is bijvoorbeeld op basis van een teamrapportage een issue of vraagstuk bespreken. Door het team een diagnose vast te laten stellen, krijgen ze een duidelijker beeld van de teamtalenten en -valkuilen. Met deze inzichten werkt het team gezamenlijk aan een oplossing voor hun eigen vraagstuk. Je ziet tijdens teamsessies hele waardevolle inzichten en oplossingen ontstaan!

Is het samenwerken ook effectief voor mensen die kiezen voor thuiswerken?

De laatste tijd hebben we een verandering doorgemaakt in de manier van communiceren. Veel communicatie verloopt nu online en mensen bellen vaker met elkaar. Hierbij merk ik een groot verschil op tussen mensen met veel of weinig behoefte voor ´sociabiliteit´. De ene persoon floreert bij het thuiswerken door minder drukte en mensen om zich heen, de ander zit juist thuis weg te kwijnen en heeft veel behoefte aan écht sociaal contact. Dit soort inzichten kun je goed gebruiken, vooral als we straks naar een samenleving gaan, waar een gedeelte van de week thuiswerken normaler wordt. Door naar de behoeftes van je medewerkers te kijken, kun je datgene dat ontbreekt bij thuiswerken op een andere manier gaan invullen. En je kunt rekening houden met de verschillende behoeftes.

Het is belangrijk om te kijken naar de drijfveren van de ander, of dit nu je collega, je medewerker of je klant is.
Is dit ook de boodschap die je in het werk wilt overdragen?

Wees nieuwsgierig naar elkaars drijfveren en leer je collega’s op een andere manier kennen, waardoor jij ook begrijpt waarom diegene doet wat hij doet. Meer bewustwording en begrip zorgt voor een fijne en positieve samenwerking.

“Wees nieuwsgierig naar elkaars drijfveren en leer je collega op een andere manier kennen.”

Wil jij nog meer te weten komen wat Carlijn te vertellen heeft, schroom niet en bekijk de video van het gesprek hieronder. Ben je aan de hand van dit artikel nieuwsgierig naar talentmanagement en onderwerpen als persoonlijk leiderschap en effectiviteit. Neem dan contact op met Jan Prins (06-50637235) of Carlijn (carlijn@priman.nl)