Interview met TMA expert Alex Loopik  

Alex Loopik is adviseur en coach op het gebied van talentontwikkeling. Hij houdt zich voornamelijk bezig met persoonlijk leiderschap waar zelfreflectie een belangrijke rol speelt. Zo draagt hij altijd in zijn werk uit: ¨Ken jezelf en creëer je eigen leven om je heen¨. In een interview vertelt hij onder meer over hoe je persoonlijk leiderschap kunt bereiken.

Wie ben je en wat voor soort werkzaamheden doe je?

Mijn naam is Alex Loopik en ik vind het leuk om mensen en organisaties te helpen, zodat zij effectiever en succesvoller worden. Ik heb 30 jaar gewerkt in de informatica. Eerst in technische rollen, daarna in vele verschillende managementfuncties. Later ben ik als adviseur en leiderschapscoach aan de slag gegaan. Sinds ik niet meer fulltime werk, leg ik de focus op nieuwe ervaringen en kennisdeling met anderen. Ik help als coach leiders, organisaties en ook jongeren.

Wat is jouw passie in dit vakgebied?

Ik zie om mij heen een hoop inefficiëntie, denk aan mensen die hun persoonlijke en professionele doelen niet halen of dat de samenwerking binnen een bedrijf beter kan. Het zijn voor mij herkenbare problemen en door de jaren heen heb ik geleerd mijn kennis en ervaringen goed in te zetten. Mijn passie is anderen sneller over dit pad van obstakels te leiden. Als ik zie dat andere mensen op deze manier succesvoller en gelukkiger worden, wordt ik daar blij van.

Wat is persoonlijk leiderschap en hoe kun je dit doel bereiken?

Persoonlijk leiderschap is verantwoordelijkheid nemen voor al je acties en reacties, dus hoe je reageert op alles wat er in je leven gebeurt. Veel van je reacties komen automatisch, bijvoorbeeld dat je boos, blij, teleurgesteld of geïrriteerd wordt. Eerst moet je onderzoeken waar de reactie vandaan komt, daarnaast neem je een beslissing hoe je hier in de toekomst mee om wilt gaan. Zo leer je meer bewust te zijn van je eigen handelen en keuzes te maken. Dan ben je echt de leider van je eigen leven.

“Zo leer je meer bewust te zijn van je eigen handelen en keuzes te maken.”

Waarom is talent management belangrijk?

Inzicht in je drijfveren en talenten is nodig voor persoonlijk leiderschap. Als je de verantwoording wilt nemen voor je eigen keuzes, is het belangrijk zelf te reflecteren. Wat zijn je drijfveren en waar ben je (onbewust) bang voor of naar op zoek. Dit geldt niet alleen voor jezelf, maar ook voor de collega´s om je heen. Inzicht in elkaar bevordert de onderlinge samenwerking en het begrip voor elkaar. De TMA-talentenscan is een instrument dat je hierbij helpt. Dit is de reden dat ik de TMA-tools graag gebruik.

Wat is jouw persoonlijke boodschap?

Doe zo veel mogelijk waar je goed in bent en waar je energie van krijgt. Neem 100% verantwoordelijkheid voor al je acties en reacties. Onderzoek al doende je persoonlijke leiderschapsstijl en waardeer jezelf om wie je bent. Observeer en bestudeer de gedachten en emoties, die jou tot actie drijven. Als je dit een tijdje doet, zal je gegarandeerd succesvoller en gelukkiger door het leven gaan. Ik help je hier graag bij.

“Onderzoek al doende je persoonlijke leiderschapsstijl en waardeer jezelf om wie je bent.”

Wil jij nog meer te weten komen wat Alex te vertellen heeft, bekijk de highlights van het gesprek hieronder. Ben je aan de hand van dit artikel nieuwsgierig naar talentmanagement en onderwerpen als persoonlijk leiderschap. Neem dan contact op met Jan Prins (06-50637235) of Alex 

Hier het statement of qualification van Alex Loopik