Als je moeder moeder en kindzegt “jij bent mijn beste vriendin” dan klopt er iets niet. Je moeder is je vriendin niet en de bewering alleen al is garantie voor verwarring. Want zoals wij allemaal wel kunnen aanvoelen zal deze moeder naar believen haar moederrol en vriendinrol door elkaar gebruiken met alle ongemakkelijke gevolgen voor jou! Tenslotte heeft je moeder geen seks, is zij niet verliefd en haar werkelijke emoties… daar zit je niet op te wachten. Als je ouder wordt is het feit dat je moeder een mens is rationeel gezien te begrijpen maar we worden er niet graag mee lastiggevallen.

De rol van ouder laat zich nu eenmaal slecht vermengen met een andere rol, emotioneel kun je daar als kind tenslotte niets mee.

Dit principe geldt voor alle rollen in ons leven, ook op de werkvloer. De relatie tussen een leidinggevende en een medewerker lijkt in veel gevallen op die van de ouder en het kind.

Zonder een pleidooi om medewerkers als kinderen te behandelen heeft de dynamiek in beide relaties veel meer overeenkomsten dan verschillen. De hiërarchie, toezicht, vorming, sturing en verantwoordingsplicht om er maar eens een paar te noemen. Hierdoor is de baas ook geen collega, een coach of een vriend.

Het vertrouwelijkheidsniveau is tenslotte bij al deze rollen anders.

Een leidinggevende moet net als een ouder voorspelbaar, transparant en consequent zijn. Als een medewerker niet weet of hij met zijn baas, coach, collega of vriend van doen heeft ontstaat er een onduidelijke werkverhouding. Dit zal leiden tot verwarring en uiteindelijk angst bij de medewerker met alle negatieve gevolgen van dien voor het werk en de werksfeer.

Het is natuurlijk begrijpelijk vanuit het standpunt van de leidinggevende of de ouder om de relatie met een medewerker respectievelijk een kind na verloop van tijd anders te willen invullen. Maar die behoefte is over het algemeen egoïstisch, de andere partij zit daar niet op te wachten en het risico een waardevolle relatie te verliezen ligt op de loer.

De rol van leidinggevende is overeenkomstig die van de ouder een eenzame rol maar dat hoort er nu eenmaal bij.

Allard Stevens

Talent Partner PRiMAN