Nu het nieuwe jaar is begonnen hebben de meeste mensen weer goede voornemens gemaakt. Maar hoe ga je zorgen dat je ze ook gaat volhouden?  Door realistische doelen te stellen!  Dus niet van niet sporten naar dagelijks sporten. Maar hou het klein, begin er in ieder geval mee en vooral doe iets wat je leuk vindt en wat bij je past. Dan hou je het veel beter vol en kom je tot de gewenste resultaten.

Dit geldt ook voor de baan die je hebt. Haal je er voldoening uit of kost het je moeite om ochtends op te staan en aan het werk te gaan? Dit kost heel veel energie en geeft negatieve stress. Teveel stress heeft een grote invloed op onze gezondheid, dit gaat ten koste van de immuunfunctie en veroorzaakt o.a emotionele- en of gedragsveranderingen.  Als de stress chronisch wordt dan heeft dat een schadelijk effect op je lichaam namelijk. http://nl.wikipedia.org/wiki/Stress#Schadelijke_effecten Het is dus heel belangrijk om dit zoveel mogelijk te reduceren en dat kun je o.a. doen door te kijken naar wat motiveert je en waar krijg je energie van?

Zelf heb ik ontdekt dat ik energie krijg als ik mensen kan helpen om datgene te doen waar ze echt goed in zijn en gelukkig van worden. Als ik daar mijn steentje aan kan bijdragen geeft dat een heel goed gevoel.  Om de juiste baan voor iemand te vinden of iemand te helpen welke richting hij of zij in zou moeten gaan. En om een organisatie te helpen de juiste persoon te vinden die zelf ook graag bij dat bedrijf wil werken omdat de bedrijfscultuur zo aanspreekt en de ontwikkelkansen aansluiten.

Mijn goede voornemen is om er aan bij te dragen dat mensen optimaal hun talenten gaan benutten, zodat ze veel voldoening uit hun werk halen. Allereerst moet je dan natuurlijk wel weten wat je talenten precies zijn.
Dit kunnen wij goed in kaart brengen d.m.v. de TMA talenten analyse.http://priman.nl/home/tma-talent-analyse/.

Ik heb gemerkt tijdens de gesprekken die ik heb gevoerd n.a.v de TMA analyse dat mensen zichzelf heel goed herkennen en er veel boven tafel komt waar ze zich niet van bewust zijn. Het is mooi om te zien dat mensen heel open zijn en ook echt tot inzichten komen en er wat mee gaan doen. Dit kan d.m.v competentiemanagement, kijken wat voor de functie belangrijke competenties zijn en welke talenten goed ontwikkelbaar zijn en dan samen een persoonlijk ontwikkelplan opstellen. http://priman.nl/tma-competentie-model/

Ik hoop dat organisaties bewust worden van het feit dat je veel beter mensen kunt helpen ontwikkelen in iets waar ze al goed in zijn. In plaats van te proberen om iemand iets te laten doen wat niet van nature aanwezig is en dus heel veel energie kost. En uiteindelijk demotiverend werkt.
Ik streef er naar dat er mensen worden aangenomen voor functies waar ze echt  hun talenten kunnen ontplooien. Iemand moet ook goed bij een organisatie passen en de gevraagde competenties moeten zoveel mogelijk matchen met de talenten.

Het zou mooi zijn als iedereen met heel veel plezier aan het werk gaat en zichzelf kan ontwikkelen op de manier die bij  hem of haar past. Dus vooral richten op het positieve!
Dat lijkt mij een goed voornemen voor het nieuwe jaar.

Ik wens iedereen een heel gelukkig, succesvol en een talentvol 2012!