BrainJe kent het vast wel als je met een computer werkt, ineens komen er van die ongevraagde pop-ups op. Meestal het resultaat van een of ander virus dat zich in je computer heeft genesteld. Dit gebeurt niet alleen met computers maar ook met mensen. Ze worden beperkt of nog erger, ze lopen vast door gedachten virussen.

Hersenen lijken op een computer

Onze hersenen lijken qua werking op een computer. Zo kunnen hersenen vergeleken worden met de hardware en gedachten met de software. Samen bepalen ze ons gedrag. Net zoals het functioneren van een computer verstoord wordt door een virus, wordt het gedrag van mensen verstoord door gedachten virussen.

Ontstaan van gedachten virussen

Wat zijn gedachten virussen en hoe ontstaan ze? Bijvoorbeeld door mensen die je willen beïnvloeden. Die doen dat door je een mooie werkelijkheid voor te spiegelen of doemscenario’s als je niet luistert naar hun advies. Zo proberen anderen je binnen hun invloedssferen te krijgen. Op deze wijze beïnvloeden ouders hun kinderen, leraren hun leerlingen, politici de bevolking en bedrijven hun klanten. Zij willen graag dat je onder hun invloed komt, dat je hun volgt of hun producten koopt.

Zelfonderzoek

In het begin kan het een goed gevoel geven om je door die ingeprente gedachtes te laten leiden. Het scheelt veel zelfonderzoek en je leven wordt er voorspelbaar door. Het grote nadeel ervan is dat je afstompt en je steeds machtelozer, angstiger en afhankelijker voelt. Psychologen noemen dit ook wel ‘aangeleerde hulpeloosheid’. Gedachten virussen zijn dus gedachten die je wegtrekken van je levensdoel en talenten.

Voorbeelden gedachten virussen

Bekend klinkende voorbeelden van gedachten virussen zijn ook: “Vanwege mijn hoge hypotheek is veranderen van baan te riskant”, “ik ben niet slim genoeg”, “ik ben te klein om te basketballen”, “ik kan dat toch nooit”, “ik ben te oud om een baan te vinden”, “ik kan niet communiceren”, “ik ben geen ondernemer”, “het is te moeilijk”, “ben te laag opgeleid”, etc. Deze gedachten zijn je aangepraat of je hebt ze jezelf aangepraat. Het enige voordeel van deze gedachten is dat ze je een gevoel van schijnveiligheid geven. Het zijn excuses om niet in actie te komen.

Bewustwording

Wil je weer het heft in eigen handen nemen dan kun je de gedachten virussen in je eigen hersenen opsporen door dagelijks te onderzoeken of je gedragingen en gevoelens in lijn liggen met je levensdoel en talenten. In het begin zal het je moeite kosten om deze vaardigheid onder de knie te krijgen. Maar gaandeweg zal je merken dat het een automatisme wordt. Steeds sneller zal je gedachten herkennen die je belemmeren, die je dan vervolgens kunt ombuigen naar constructieve gedachten.

Conclusie

Wil je af van het machteloze gevoel, ga dan eens met een virusscanner door je hersenen en zoek de gedachten virussen die je weg houden van je levensdoel. Buig deze gedachten om naar constructieve gedachten en je zult ervaren dat je leven aangenamer en boeiender wordt. Een coach helpt je daar graag bij.