Ben je zo aan het gillen tegen je kinderen dat ze moeten ophouden met klieren, dat de hele supermarkt zich naar jou omdraait? Probeer je klagend, steunend en kreunend, moe en uitgeblust, met hoofdpijn en andere vage klachten de dag door te komen? Grote kans dat het huisvrouwenbestaan niet aansluit op jouw talenten. Vraag jij je weleens af of jij beschikt over de talenten energie & actie, confrontatie, hulpverlenen, sociale empathie en orde en structuur?

Solliciteer je bijvoorbeeld naar de functie van accountmanager, dan is het wenselijk dat je over bepaalde talenten beschikt, waardoor je de gevraagde competenties voor die functie gemakkelijk kan aanleren. Beschik je niet over deze talenten, dan kost het blijvend veel moeite en energie om het gewenste gedrag te laten zien. Het is hetzelfde als je schoonmoeder naar een ideale moeder transformeren.

Indien er een vacature voor huisvrouw op Monsterboard zou verschijnen, zouden de competenties plannen en organiseren, luisteren, inlevingsvermogen, opvoeden en aanpassingsvermogen in het lijstje staan. Er moeten immers voldoende boodschappen in huis zijn, agenda’s van alle gezinsleden afstemmen, ritjes naar school, sportclubjes en muziekles, luisteren naar alle verhalen die die dag gebeurd zijn, aanvoelen wanneer de ene iets meer aandacht nodig heeft en uiteraard ook het bijbrengen van normen en waarden niet te vergeten. We willen immers allemaal leuke, goed opgevoede en sociale kinderen. En dat alles in een snel veranderende omgeving, waarbij Playstation, What’s app, Instagram en Facebook niet meer weg te denken zijn, waardoor enig aanpassingsvermogen ook wel handig is. Het woord ‘sociaal’ heeft overigens een compleet nieuwe betekenis gekregen, maar dit is stof voor een volgende blog!

Wat gebeurt er met die accountmanager als hij niet functioneert op het werk? Of als hij het niet naar zijn zin heeft? Hij wordt ontslagen of hij gaat op zoek naar een andere baan. Wat gebeurt er als je niet functioneert als huisvrouw? Of als je klagend, steunend en kreunend, moe en uitgeblust, met hoofdpijn en andere vage klachten de dag probeert door te komen? Juist ja! Je gaat door, dromend van een beter leven, met meer geld, lievere kinderen, een leukere man, meer tijd en een lichaam a la Doutzen. Het blijft bij dromen en voor je het weet ben je veranderd in een negatief, cynisch, chagrijnig, ziekelijk, gefrustreerd en ongelukkig hoopje mens. Een mens waar je vroeger ver bij uit de buurt bleef!

Jaloers op die koekjesbakkende moeder die nooit te laat op het schoolplein is, bij elke schoolactiviteit aanwezig is en haar huis spik en span op orde heeft is niet nodig! Jij hebt hele andere kwaliteiten waar je jezelf en anderen blij mee kan maken.

Wacht dus niet tot jouw emmer overloopt, maar kieper hem zelf leeg! Blijf niet wachten tot er iets op je pad komt, maar ga actief op zoek naar datgene waar jij energie van krijgt! Dit kan in de vorm van een baan, maar ook in de vorm van jouw ideale huisvrouw-takenpakket. Schrap de taken die jou energie kosten en laat deze taken door iemand doen die hier wel energie van krijgt. Desnoods met hulp van een ervaren (loopbaan)coach. Schroom niet om hulp te vragen bij het maken van belangrijke keuzes.

De uitgebluste huisvrouw zal snel weer transformeren naar een gelukkige (huis)vrouw!