PRiMAN kleurentest voorkeursgedragsstijlen

Daadkrachtig (Rood)

Een daadkrachtig type voelt zich aangesproken als er iets direct moet worden afgerond en wil graag snel resultaat. Zijn doelgericht en kunnen impulsief beslissingen nemen. Geeft voorkeur aan een verscheidenheid aan bezigheden en onafhankelijkheid. Druk en actief leven. Staan graag in het middelpunt en willen controle behouden over de situatie.

 • Floreert in een omgeving met competitie, uitdaging en oplossingsgerichtheid, waar aandacht is voor persoonlijke prestaties en succes.
 • Heeft anderen nodig die voor hem de risico’s inschatten en bij het verliezen van belangstelling zodra de uitdaging er van af is.
 • Schiet in de stress wanneer zijn persoonlijke doelen in gevaar komen en bij controleverlies. Reactie hierop is de confrontatie aangaan en zeer directe communicatie en moeite met luisteren.

Persoonlijke uitdaging

Meer nadruk leggen op persoonlijke belangen door te luisteren en zorg te dragen voor de ander. Geef meer uitleg over de motieven achter je besluit of handelen. Zo betrek je de ander ook in het proces.

 

Motiverend (Geel)

Een motiverend type voet zich aangesproken als er ergens mensen bij elkaar moeten worden gezocht of nieuwe ideeën mogen worden bedacht. Kan zich goed en makkelijk uitdrukken en maakt snel een goede indruk. Is vaak optimistisch. Wil anderen graag motiveren en beïnvloeden. Kan inspirerend en levendig vertellen en is gericht op emotie in gesprekken. Praat graag en laat daarbij veel van zichzelf zien.

 • Floreert in een omgeving met erkenning voor talenten en waar waardering wordt uitgesproken. Voldoende contact met collega’s en niet teveel detailwerk.
 • Heeft anderen nodig om zich op taken te concentreren en zich te richten op de feiten.
 • Schiet in de stress bij strakke tijdslimieten en bij uitoefening druk door meerderen. Reactie hierop is zelfstandig aan de slag gaan met ideeën of anderen de schuld geven om zelf buiten schot te blijven.

Persoonlijke uitdaging

Doelgerichter te werk gaan en deze doelen ook binnen de gestelde termijnen te halen. Keuzes maken! Wat je hierbij kan helpen is je minder te laten leiden door je emoties en je impulsiviteit.

 

Harmonieus (Groen)

Een harmonieus type voelt zich aangesproken als er ergens moet worden samengewerkt. Houdt van routine en is geduldig. Voorzichtig in het maken van beslissingen, meestal pas na overleg met anderen. Op zoek naar harmonie, beleefd en attent. Luistert goed naar wat de ander zegt en is daarbij voortdurend op zoek naar een mogelijkheid om de ander te helpen.

 • Floreert in een omgeving waar niet teveel veranderingen plaatsvinden en die veilig voelt. Houdt van vriendelijke en ontspannen sfeer.
 • Heeft in zijn omgeving anderen nodig die helpen bij onverwachte veranderingen en nieuwe uitdagingen.
 • Schiet in de stress wanneer er allerlei onverwachte dingen gebeuren of wanneer andere mensen zich opeens met de zaken gaan bemoeien. Reactie hierop is doen alsof er instemming is, maar van binnen blijft er veel weerstand. Kans op zich gaan terugtrekken.

Persoonlijke uitdaging

Minder meegaand opstellen. Leer ‘nee’ te zeggen wanneer je iets niet bevalt, neem je eigen gevoel en mening serieus. Zo ben je minder gevoelig voor de mening van anderen. Schuw de confrontatie niet.

 

Nauwkeurig (Blauw)

Een nauwkeurig type voelt zich aangesproken als er ergens kwaliteit moet worden geleverd. Houdt zich graag bezig met feiten en details. Werkt graag aan zaken die van tevoren goed zijn afgesproken. Neemt beslissingen doordacht, na veel bewijzen. Zeer voorzichtig in zijn uitspraken en neemt niet zomaar iets aan van een ander.

 • Floreert in een omgeving waar geconcentreerd en gedetailleerd gewerkt kan worden, met duidelijke omschreven verwachtingen.
 • Heeft in zijn omgeving anderen nodig die belangrijke taken aan hem willen delegeren.
 • Schiet in de stress wanneer er kritiek wordt geuit op zijn prestaties. Of wanneer de planning overhoop wordt gegooid. Reactie hierop zijn allerlei ‘waarom’ en ‘wat dan’ vragen. Kan zich alleen en minderwaardig gaan voelen, neemt kritiek zeer persoonlijk.

Persoonlijke uitdaging

Meer vertrouwen op je intuïtie en wat meer open en flexibel te zijn naar de omgeving. Niet alles hoeft correct en volgens plan te verlopen, soms zijn er andere belangen in het spel. Probeer je ook te richten op relaties en niet alleen op feiten.

 

TMA

De quick scan analyseert de persoonlijkheid op 2 drijfveren. Een completer beeld van jouw persoonlijkheid krijg je met een talent analyse op basis van de TMA methode. Die is gebaseerd op 22 drijfveren.

Een dergelijke analyse vertelt je waar je talenten echt liggen en geeft je inzicht in de ontwikkelbaarheid van competenties, kwaliteiten en valkuilen. Dat inzicht kan je helpen om de juiste keuzes te maken over je loopbaan en samenwerking met anderen. Bedrijven zijn ook altijd er geïnteresseerd in dit inzicht omdat het helpt betere keuzes te maken bij het aannemen, managen en ontwikkelen van hun medewerkers.

Meer info? klik hier