Een van de meest ingrijpende maatregelen in het Kunduz-akkoord is de hervorming van het ontslagrecht. Het wordt makkelijker om mensen via de kantonrechter te ontslaan maar de prijs is hoog: werkgevers moeten de eerste 6 maanden WW voor hun rekening nemen.

Om te voorkomen dat werkgevers straks 6 maanden WW moeten betalen kunnen ze hun medewerkers beter voorstellen ZZP-er te worden met een eerste opdracht vanuit het bedrijf. Het is een win-win aanpak. De werkgever voorkomt dat hij 6 maanden WW betaalt voor niets. Als hij het een beetje slim speelt maakt hij zelfs nog een marge op de kosten van de inhuurde ex-medewerker. De voormalig medewerker neemt vrijwillig ontslag en heeft een mooie start als eigen baas waarin hij voortaan zelf verantwoordelijk wordt voor zijn inkomen. Als hij dan ook als vestigingsadres zijn huisadres kiest omzeilt hij ook nog eens de beperking van de reiskostenaftrek. Iedere gereden kilometer is dan immers zakelijk verkeer.

Kamp heeft laten becijferen dat deze flexibiliteit de BV Nederland 0,4% extra groei (dat is € 2,5 miljard op jaarbasis) gaat opleveren. Ik denk dat hij gelijk heeft. Misschien is het zelfs wel conservatief. Er gaat veel onbenut talent verloren op de werkvloer en dat komt nu vrij in ondernemerschap. Dat is het enige en beste recept tegen de crisis!