Een beetje management team trekt zich minstens één keer in het jaar terug op de hei. Even de mobiel uit en in een ontspannen sfeer eens even lekker team builden. En met de benen op tafel zonder agenda wat filosoferen over de koers voor het komende jaar.

Zeker met het oog op de economische tegenwind is het nu meer dan ooit de uitdaging om ook echt rendement te halen uit je dag op de hei. Een dag fysieke inspanning en relaxte sfeer is immers geen garantie op een beter functionerend team.

Waar het gedrag van mensen op de werkvloer vaak voor een groot deel gestuurd wordt door de omgeving, hebben ze in een ontspannen omgeving meer de neiging hun natuurlijk gedrag laten zien. Dat is interessant omdat we weten dat hoe dichter mensen bij hun natuurlijke (voorkeurs)gedrag kunnen blijven, hoe succesvoller ze zijn. Ze hebben dan het gevoel dat ze op hun sterke punten acteren. In theorie geeft de ontspannen sfeer dus de kans om vast te stellen wat de sterke punten van iemand zijn. Het is namelijk heel goed mogelijk dat die er in het werk niet uitkomen. Het resultaat van zo’n hei dag zou dan kunnen zijn dat iemand laat zien over bepaalde verborgen talenten te beschikken. Of juist dat iemand  door de mand valt zonder de bescherming van de functie of hiërarchie.

Om dit soort van rendement uit een heidag te halen vergt wel enig observatie vermogen. In de praktijk komt dat er meestal niet van en hebben we gewoon een leuke dag en gaan we vol positieve energie de volgende dag weer gewoon aan het werk. Maar de dag erna resteren alleen nog de foto’s als herinnerring.

Het rendement van zo’n dag is mijn visie dan te laag. Doelstelling zou moeten zijn dat zo’n  heisessie iets in gang zet wat beklijft. Dat kan door de ontspanning te combineren met een TMA analyse. De deelnemers worden dan vooraf uitgenodigd voor een online enquête over hun persoonlijke drijfveren. Dat leidt dan tot een persoonlijk talent profiel. Dat geeft een zeer genuanceerd beeld van de individuele persoonlijkheden. In plaats van het talent profiel met iedereen persoonlijk te bespreken, doe je het dan in de groep, bijvoorbeeld in het ochtenddeel. Als je dat goed faciliteert geeft dat een interessante dynamiek omdat deelnemers op heel praktische wijze inzicht krijgen in hun eigen drijfveren en vooral ook hoe die verschillen van die van hun collega’s. Ik doe dat in grote lijnen volgens het format van mijn masterclass talent performance.

Wat dit voor een MT, RvT, RvC of RvB echter extra interessant maakt is de team analyse. Welke talenten zijn in ruime mate vertegenwoordigd of juist ondervertegenwoordigd en dus sterk cultuur bepalend. En bij welke talenten botst het en compenseren de mensen elkaar omdat hier sterk verschillend op gescoord wordt.

Mijn ervaring is inmiddels dat je op deze manier uitstekend een heisessie met inhoud kunt organiseren. Waar je deelnemers een spiegel voorhoud, ze aan het denken zet en iets meegeeft waar ze niet alleen de volgende dag maar de rest van hun leven iets mee kunnen. Ook als team kun je er wat mee omdat het verworven inzicht helpt om het gedrag van anderen te voorspellen en vervolgens te begrijpen hoe je daarnaar kunt handelen. Lees bijvoorbeeld mijn TMA team analyse van het Nederlands voetbalelftal naar aanleiding van het resultaat van de eerste wedstrijd op het EK tegen Denemarken.

Het wordt natuurlijk pas echt leuk als je in plaats van de hei het water op gaat. Maar dat is een persoonlijke keuze natuurlijk 😉 En toegeven; in een simpele vergaderzaal werkt het ook.